Sääntömääräiset syyskokoukset - pakkopullaa vai mahdollisuus vaikuttaa

1.12.2022

Pikkujoulukausi, itsenäisyyspäivän vietto ja jouluvalmistelut alkavat olla monella mielessä ja osalla jo menossa, samaan rytäkkään on Kokoomuksen jäsenillä ja muilla yhdistysaktiiveilla kiireisin aika syyskokouksia valmistelevissa kokouksissa sekä sääntömääräisissä syyskokouksissa. 

Syyskokouksessa käsitellään ja vahvistetaan tulevan vuoden toimintasuunnitelma sekä talousarvio, joten tässä kohtaa on kaikilla jäsenillä mahdollisuus esittää ideoita toimintaan ja vaikuttaa yhdistyksen varojen käyttöön.  Syyskokouksessa valitaan myös puheenjohtaja, varapuheenjohtaja, taloudenhoitaja, hallitusjäsenten määrä sekä hallitusjäsenet. 

Eri yhdistyksillä on erilaisia tapoja siihen, miten henkilövalinnat tehdään. Pirkanmaan Kokoomusnaisilla on kevätkokouksessa valittu vaalivaliokunta, jolle paikallisyhdistyksiä pyydetään esittämään omat ehdokkaansa näille paikoille. Tällä on pyritty siihen, että vaalivaliokunta valmistelee mahdollisimman kattavan esityksen, joka ottaa alueen kaikki paikallisyhdistykset ja sitä kautta maantieteelliset alueet huomioon. Tämän esityksen valiokunta tuo syyskokoukseen päätettäväksi. Kaikilla yhdistyksillä ei ole käytössään vaalivaliokuntaa tai jonkun kiinnostus tehtäviin voidaankin kuulla vasta lähempänä kokousta. Tällöin on myös mahdollista ilmoittautua kiinnostuneeksi luottamustehtävistä suoraan syyskokouksessa. 

Valittujen on parhaan taitonsa mukaan pyrittävä toteuttamaan yhdistyksen toimintaa ja taloutta syyskokouksessa päätettyjen raamien mukaisesti, mieluusti myös kehittämään toimintaa sekä kartuttamaan yhdistyksen varoja suunnitelman mukaisesti. Ei siis todellakaan ole yhdentekevää, keitä valitaan ja mitä suunnitelmissa hyväksytään. Erityisen toivottavaa olisi, että hallitukseen valitut henkilöt ymmärtävät mihin ovat tulossa ja ovat valmiita tekemään myös töitä yhdistyksen hyväksi. Siksi onkin tärkeää että yhdistykset käyvät asiasta keskustelua, valitsevat ja ehdottavat tehtävään sopivia ehdokkaita.

Pirkanmaan Kokoomusnaiset ry toivoo kaikkien jäsenien osallistuvan yhdistyksien sääntömääräisiin syyskokouksiin ja käyttävän oikeuttaan vaikuttaa valintoihin sekä päätöksiin!