Älä jätä ketään yksin

15.8.2024
Teksti on julkaistu aikaisemmin elokuussa Helsingin Sanomissa ja Aamulehdessä

Koulut alkavat tällä viikolla ja se herättää monenlaisia vinkkejä ja ajatuksia niin poliittisesti kuin pedagogisestikin. Moni lapsi palaa päiväkotiin, kouluun, lukioon tai amikseen. Loppukuusta kaupungit täyttyvät korkeakouluopiskelijoista.

Lukuvuoden alkuun liittyy aina jännitystä. Usein jännitys liittyy kavereihin. Saanko uusia kavereita? Mitähän muut ovat tehneet kesälomalla? Siksi haluan jakaa sellaisen ohjeen, joka on kaikkien toteutettavissa eikä maksa mitään, mutta jolla on suuri vaikutus niin yksilöön kuin yhteisöönkin. Älä jätä ketään yksin.

Lasten ja nuorten hyvinvointia varjostavat ahdistuneisuus, sosiaalisten tilanteiden pelko ja kiusaaminen. Mielenterveysongelmiin haetaan kuumeisesti ratkaisuja opiskeluterveydenhuollossa. Monin tutkimuksin on todistettu, ettei yksinäisyys tee kellekään hyvää. Tarvitaan koko yhteisön työtä sen eteen, että jokainen voi hyvin.

Iso osa koulussa viihtymisestä liittyy nimenomaan kavereihin. Vaikka koulu ei aina niin nappaisi, on kouluun kiva mennä, koska kaikki kaverit ovat siellä. Oppiminen on paljon myös sosiaalinen kokemus - yhdessä koettu ja rakennettu. Lapsuuden ja nuoruuden ystävyyssuhteissa harjoitellaan vuorovaikutustaitoja sekä koetaan tärkeää yhteenkuuluvuuden tunnetta.

Koulupäivät täyttävät lapsen ja nuoren päivistä valtaosan ja koulu on sen hetken tärkein yhteisö. Sen takia on äärimmäisen tärkeää, että jokainen kokee olonsa tervetulleeksi kouluun juuri sellaisena kuin on. Tätä ilmapiiriä ovat rakentamassa opettajat, koulun henkilökunta sekä oppilaat kuin myös oppilaiden huoltajat.

Siispä rohkaisen jokaista vanhempaa käymään lapsen kanssa keskustelua siitä, miten lapsi voisi ottaa kaikki mukaan leikkeihin, kysyä, mitä kuuluu, istua ruokailussa yksin istuvan viereen tai tutustua uusiin kavereihin. Kannustan opettajia panostamaan ryhmäytymiseen, luomaan turvallisia ympäristöjä keskustella ja puuttumaan kiusaamiseen. Pienikin teko ja huomioiminen voi olla toiselle päivän tärkein kohtaaminen. Hyvää lukuvuotta kaikille - pidetään huolta toisistamme!

Ida Leino
Puheenjohtaja, Kokoomuksen Edistysnaiset ry
Tampereen kaupunginvaltuutettu
Pirkanmaan hyvinvointialueen aluevaltuutettu