Liikkuvien sote-palveluiden koordinaatiolla oikea apu oikeaan aikaan
15.11.2024
Hyvinvointialueen tulevaisuus riippuu siitä, kuinka hyvin palveluiden integraatiossa onnistutaan. Kotiin vietävät palvelut ovat yhä tärkeämpi osa hyvinvointialueen toimintaa, mutta ne edellyttävät vahvaa ammattilaisten yhteistyötä ja koordinointia. Yhteistyön tarve korostuu äkillisissä tilanteissa, joissa asiakkaan hoidon tarve muuttuu. Useilla hyvinvointialueilla on jo perustettu tähän tarkoitukseen sosiaali- ja terveydenhuollon koordinaatio- ja tilannekeskuksia erilaisilla nimityksillä ja kokoonpanoilla. Tulokset ovat olleet niin rohkaisevia, että tähän kelkkaan Pirkanmaankin kannattaa hypätä.
Hätäkeskukseen soitetaan myös terveydenhuollon ammattilaisten toimesta tilanteissa, jotka eivät ole kiireellisiä hätätilanteita. Näin tapahtuu erityisesti, jos työskennellään yksin ja kollegiaalista tukea on vähäisesti tarjolla. Hätäkeskus tekee riskinarvion ja välittää tehtäviä ensihoidolle, mutta silloinkaan ei aina tarvittaisi ambulanssia. Hyvinvointialueen muiden liikkuvien palveluiden, kuten kotisairaalan toimesta voitaisiin reagoida tehtäviin, joissa asiakas tarvitsee hoitoa tai palvelua, mutta ei välitöntä ensihoitoa tai käyntiä päivystyksessä.
Vastaavasti esimerkiksi kotihoidon, sosiaalipalveluiden tai sote-aseman sairaalaosaston henkilökunnan huoli asiakkaan voinnista ei aina vaadi kuljettamista päivystykseen, vaan tilanteesta riippuen ensihoito tai kotisairaala voisi käydä arvioimassa voinnin, ottaa pikaverikokeita ja antaa hoito-ohjeita tarvittaessa akuuttilääkäriä konsultoiden. Joskus pelkkä puhelinyhteys kokeneeseen hoitajaan antaisi toiselle ammattilaiselle tuen tilanteen hoitamiseen. Sote-tilannekeskus olisi ammattilaisten välille rakennettava yhteyspiste, ”ratkaisukeskus”, jossa alan parhaat osaajat pystyvät nopeisiin ja tarkkoihin arvioihin siitä, millaista apua kussakin tilanteessa tarvitaan.
Kotiin vietävien palveluiden integraation kehittäminen on yksi ratkaisu päivystyksen ruuhkautumiseen. Yksittäisen tehtävän hoitamiseen liittyviä kustannuksia voidaan pienentää huomattavasti, kun arvioidaan, mikä resurssi on tilanteeseen tarkoituksenmukaisin ja sovitaan yhdessä, kuka tehtävän hoitaa. Kun eri palvelut, kuten ensihoito, sosiaali- ja kriisipäivystys, kotihoito, kotisairaala, toimivat yhdessä, pystytään vastaamaan paremmin asiakkaiden yksilöllisiin tarpeisiin ilman päällekkäisyyksiä. On myös asiakkaan etu, että oikean osaajan palvelu tulee asiakkaan luo, eikä tarvitse lähteä tarpeettomasti päivystykseen. Joustava palvelumalli tukee hoidon jatkuvuutta, mikä lisää asiakkaan turvallisuuden tunnetta.
Sote-tilannekeskusten hyvistä käytännöistä kuullaan lisää Pohjois-Pohjanmaan ja Vaikuttavuuskeskuksen järjestämässä tilannekeskusten verkostotapaamisessa Vaasassa marraskuussa. Muiden hyvinvointialueiden toimintamalleista on hyvä ammentaa, ja rakentaa soveltaen Pirkanmaan oma sote-tilannekeskus.
Karita Jäppinen
Kehittämispäällikkö, terveystieteiden maisteri
Aluevaaliehdokas, kuntavaaliehdokas
Ylöjärven kokoomusnaiset ry
Kokoomuksen Ylöjärven kunnallisjärjestö ry:n puheenjohtaja