Mielellään mielessä - koko yhteiskunnan voimavara

10.10.2024

Mielen voimavarat ovat korvaamattoman arvokkaita hyvinvointiyhteiskunnassa. Pahoinvoiva mieli tulee kalliiksi niin yksilölle kuin yhteiskunnalle. Siksi mielen hyvinvointiin panostaminen on yhteinen etu. Se on voimavara, joka vaikuttaa kaikkien hyvinvointiin. Tänään, 10. lokakuuta, vietämme Maailman mielenterveyspäivää, ja nyt on erinomainen hetki pysähtyä miettimään mielenterveyden merkitystä ja oman mielen voimavaroja.

Mielenterveyden ylläpitäminen on elämänmittainen matka. Toisille se voi tarkoittaa somevapaiden hetkien lisäämistä arkeen tai treenaamista maratonille, kun taas toisille jo pienten arkisten askareiden hoitaminen voi olla päivän suurin saavutus. Pienetkin onnistumiset ovat arvokkaita, ja niistä tulisi antaa itselleen kiitosta. Tärkeintä on olla vertaamatta itseään muihin. Vertailun sijaan tarjotaan empatiaa sekä itselle että toisille. Ystävällisyys ja toisen ilo voivat levitä ympärillemme ja tuoda hyvää mieltä laajemmallekin. ’Ole mielellään omassa mielessä’ on hyvä lähtökohta – jokaisen olisi syytä kiinnittää huomiota omaan jaksamiseensa ja siihen, miten hyvin pidämme huolta omasta mielestämme. Kun voimme hyvin mielessämme, on se koko yhteisön voimavara.

Mielenterveyteen panostaminen ei ole vain inhimillistä, vaan myös taloudellisesti järkevää. Mielenterveyden haasteet eivät katso ikää, varallisuutta tai poliittista kantaa – niihin voi törmätä kuka tahansa. Tukemalla mielenterveyttä, mahdollistamme ihmisten täysipainoisen osallistumisen yhteiskuntaan, mikä puolestaan lisää luovuutta, uusia ideoita ja työvoimaa. Investoinnit mielen hyvinvointiin ovat sijoituksia ihmisten elämänlaatuun ja koko yhteiskunnan kestävään kehitykseen. Mielen järkkyessä nopea hoitoonpääsy mahdollistaa usein myös nopean toipumisen. Reilu viikko sitten eduskunnalle annettu lakiesitys lasten- ja nuorten terapiatakuusta on hyvä alku. Jatkossa viiveetön hoitoonpääsy tulee turvata meille kaikille. Hyvinvoiva yksilö on yhteiskunnan tärkein voimavara, eikä meillä ole varaa menettää kenenkään potentiaalia mielenterveyden ongelmien vuoksi.

Mielen voimavarat voivat heikentyä myös sairauksien ja elämän haasteiden seurauksena. Mieli on herkkä ja sen voimavaroja voivat kuormittaa monet tekijät. On meidän jokaisen oikeus saada tukea ja varmistaa, ettei yhtään kiveä jätetä kääntämättä, kun kyse on mielen hyvinvoinnista. Jokaisella meistä on mahdollisuus auttaa rakentamaan paremmin voivaa yhteiskuntaa – kuuntelemalla, keskustelemalla ja osoittamalla myötätuntoa. Meidän tulisi pyrkiä vahvistamaan toistemme mieliä sen sijaan, että kuormitamme niitä entisestään. Tämän vuoksi esimerkiksi politiikkaan tarvitaan enemmän empatiaa. Jokainen voi osaltaan huolehtia läheisten, ystävien ja työkavereiden mielenterveydestä, ja se voi alkaa pienistä, mutta merkityksellisistä teoista.

Tähän loppuun toivotan kaikille rauhallista ja ajatuksia herättävää mielenterveyspäivää – ollaan mielellään mielessä ja varjellaan mielen voimavaroja.

Rakel Saarinen
Nykyään mielellään mielessäni viihtyvä ja opintojaan viimeistelevä korkeakouluopiskelija