Talouden hallinnan opetusta kouluihin ja oppilaitoksiin

5.9.2024

Nuorten rahankäytön sekä omien raha-asioiden hoitaminen ja talouden suunnittelu vaikuttaa olevan kadoksissa oleva taito. Nykyisin on paljon perheitä ja kotitalouksia, joissa jo vanhempien tai huoltajien taloudenhoitotaidot ovat huolestuttavan puutteelliset. Perheen tuloja, menoja ja lainoja ei ole osattu mitoittaa tai turvata oikein. Työttömyys, työkyvyttömyys, sekä muut haastavat muutokset elämässä vaikuttavat aina koko perheen arkeen, sitä lujemmin mitä vähemmän niihin on voitu, tai osattu, varautua.

Nuorilla ei aina ole ympärillä ihmisiä, joilta saada ohjeita tai opastusta omien raha-asioiden hoitamiseen. On myös huolestuttavaa, että on yhä kasvava määrä nuoria, joita ei kiinnosta omat raha-asiat ja niiden hoitaminen. Vallalla tuntuu olevan käsitys, että on normaalia elää velaksi ja ottaa kulutusluottoja päivittäisten asioiden hoitamiseen.

Opetusasteelta toiselle siirtyessä nuori usein muuttaa asumaan omilleen ja aloittaa omien asioiden hoidon. Kotoa pois muualle opiskelemaan muuttavalla nuorella ei välttämättä ole käsitystä omista tulevista kuluista. Tukien tai avustuksien saatavuudesta tai hakemisesta ei olla tietoisia, tai hakeminen koetaan liian vaikeaksi.

Kun saadaan Kelan opintolainan takauspäätös, haetaan pankista opintolainaa takauspäätöksen mukaisesti. Monelle opintolaina onkin elämän ensimmäinen laina, ehtoihin tai takaisinmaksuaikatauluun ei lainan nostohetkellä ole kiinnostusta tai ymmärrystä perehtyä. Saattaa olla, että opiskelija nostaa koko lainan, vaikka sille ei välttämättä olisi tarvettakaan.

Kansalaistaidon ja taloudenhallinnan opetusta tulisi olla riittävästi saatavilla jokaisella koulutusasteella, jotta jo yläasteelta toisen asteen koulutukseen siirtyvällä olisi perustaidot sekä tiedot omien asioiden hoitamiseen. Riittävällä opetuksella ja opastuksella voisi olla mahdollista ehkäistä nuorten ja opiskelijoiden maksuhäiriömerkintöjä.

Sari Strömsholm
Taloudenhoitaja
Pirkanmaan Kokoomusnaiset