Työkaluja kokonaisturvallisuuden kehittämiseen

31.12.2024

Itämeren alueen kiristyvä turvallisuuspoliittinen tilanne korostaa varautumisen tarvetta Suomessa. Tuore puolustusselonteko tunnistaa keskeiset haasteet, mutta sivuuttaa naisten osaamisen merkityksen kokonaisturvallisuudessa. Tämä ei ole vain epäoikeudenmukaista, vaan myös haitallista Suomen kyvylle kohdata tulevaisuuden kriisejä.

Nykyinen asevelvollisuusjärjestelmä huomioi vain ase- tai siviilipalveluksen suorittaneet henkilöt ja heidätkin vain asevelvollisuusiän loppuun. Tämä ei hyödynnä yhteiskunnan koko potentiaalia, vaikka varautumisen onnistuminen edellyttää kaikkien panosta.

Kokonaisturvallisuuden kehittämiseksi tarvitaan sellainen kansallinen rekisteri, johon kirjataan kaikkien asevelvollisuuden ulkopuolelle jäävien aikuisten kansalaisten kriisivalmiuden kannalta keskeiset taidot sukupuolesta riippumatta. Rekisteriä voisi hallinnoida esimerkiksi työ- ja elinkeinoministeriö. Rekisteröidyiltä tulisi tiedustella halukkuutta osallistua poikkeusolojen tehtäviin, ja tiedot tulisi hyödyntää systemaattisesti esimerkiksi kuntien ja hyvinvointialueiden varautumissuunnitelmissa.

Suomi ei voi jatkaa varautumista sellaisen suunnittelun varassa, jossa määrittelemätön joku hoitaa siviiliyhteiskunnan kriittiset toiminnot, kuten väestönsuojelun. Meillä on oltava suunnitelmat välttämättömien toimintojen ylläpidosta poikkeusoloissa niin, että suunnitelmiin on varattu riittävästi nimettyä henkilöstöä. Kokonaisturvallisuuden kehittäminen edellyttää, että naisten, siviilipalveluksen suorittaneiden ja asevelvollisuusiän ylittäneiden henkilöiden osaaminen tunnistetaan ja hyödynnetään. Tämä ei ole vain tasa-arvokysymys, vaan välttämätön edellytys, jotta Suomi voi kohdata tulevaisuuden haasteet.

Pirkanmaan Kokoomusnaiset peräänkuuluttavat konkreettisia toimia naisten osaamisen sisällyttämiseksi kansalliseen turvallisuusjärjestelmään. Nyt on aika toimia.

Rimma Ahonen
Puheenjohtaja
Pirkan Kokoomusnaiset ry
Pirkanmaan Kokoomusnaiset ry